Hautakiven hoito-ohjeet

Hautakivi saattaa kallistua tai kirjaimet haalistua ajan saatossa ja sitä on syytä huoltaa aika ajoin.

Hautakiven likaantuminen

Hautakiven likaantuminen aiheutuu usein siitepölystä, saasteista, sateen ja ruohonleikkuun yhteydessä syntyvistä roiskeista. Vähitellen lika pinttyy ja kiven pintaan voi muodostua myös sammalta. Likaantumiseen vaikuttaa myös hautakiven sijainti. Kiven yläpuolella tai vieressä oleva kasvillisuus lisää likaantumista.

Useimmiten lian voi puhdistaa hautakiven pinnoilta harjalla ja vedellä. Tarvittaessa apuna voi käyttää mietoa puhdistusainetta, esim. käsitiskiainetta tai mäntysuopaa. Kivi kestää kovaakin harjaamista, jolloin pinttyneenkin lian saa irtoamaan. Kaiverrettuja tekstejä ja koristeita, jotka on kullattu tai muuten värjätty tulee kuitenkin varoa ja niiden hankaamista tulee välttää.

Kynttilöiden polttaminen haudalla

Kynttilöistä voi aiheutua steariini- tai rasvatahroja kiveen, joita on vaikea poistaa. Suosittelemme, että kynttilöitä poltetaan lyhdyssä tai tarpeeksi kaukana kivestä. Siksi on suositeltavaa polttaa kynttilöitä lyhdyssä tai tarpeeksi kaukana kivestä. Kuivana aikana tulee huolehtia paloturvallisuudesta, ettei kuumeneva kynttilä polta ympärillä olevaa ruohoa tai muuta kasvillisuutta. Kynttilän aiheuttamia tahroja voi yrittää poistaa puhdistetulla bensiinillä. Jotta kiveen ei syntyisi laikkuja tai värieroja, voi olla viisasta käsitellä koko hautakiven pinta.

Hautalyhdyissä kannattaa käyttää vain öljykynttilöitä, jotka nokeavat huomattavasti vähemmän kuin perinteinen lyhty- tai hautakynttilä. Lyhtyjen lasit voi puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinttynyttä nokea voi puhdistaa esim. keraamisen lieden puhdistusaineella.

Kultausten, metallikirjainten ja koristeiden hoito

Puhdista kullatut ja maalatut kaiverrukset erittäin varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria. Noudata metallikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa yleisiä metallin puhdistusohjeita.

Useimmiten lian voi puhdistaa hautakiven pinnoilta harjalla ja vedellä. Tarvittaessa apuna voi käyttää mietoa puhdistusainetta, esim. käsitiskiainetta tai mäntysuopaa. Kivi kestää kovaakin harjaamista, jolloin pinttyneenkin lian saa irtoamaan. Kaiverrettuja tekstejä ja koristeita, jotka on kullattu tai muuten värjätty tulee kuitenkin varoa ja niiden hankaamista tulee välttää

Jos tarvitset apua hautakiven kunnostamiseen, ota yhteyttä!

Kivien puhdistus

Hautakivet saattavat sammaltua ja patinoitua ajan kanssa ja niitä on syytä puhdistaa välillä. Pesemme ja puhdistamme kivet hyvin, jotta ne kestävät säänvaihteluita.

Kivien oikaisut

Hautakivet saattavat kallellaan ollessaan aiheuttaa vaaratilanteita painonsa vuoksi. Autamme mielellämme hautakiven, muistomerkin tai reunakivien suoristamisessa.

Kultaaminen

Mikäli hautakiven tekstit kaipaavat uusimista, me hoidamme sen puolestasi, oli kyseessä kultaus, hopeointi tai maalaus. Hautakiveen voidaan tarvittaessa kaivertaa lisänimiä.​

Kiinnostuitko palveluistamme?

Autamme sinua kaikkeen kivipalveluihin liittyviin asioihin. Valitse alta yhteydenottotapa.

Tilaa ilmainen arviokäynti

Arviokäynti ei sido töiden tilaamiseen. Arviokäynnin tarkoituksena on saada sinulle realistinen hinta-arvio työstä. Työllämme on kolmen vuoden takuu.